Vad händer i vår?

De flesta av kommunernas lärstigar (grundskolorna) är färdiga och gymnasiernas färdplaner finputsas. Under våren tar kommunernas pilotskolor därför vid för att pilotera och stöda implementeringen av lärstigen samtidigt som de testa material som skapas och ordna egna hållbarhetsaktiviteter inom satsningen. 

Pilotskolorna gästas bland annat av projektet Kultur och hållbarhet (Novia) som håller en workshop med ett kortspel om hållbarhetsutmaningar för eleverna. Under våren gör bl.a. eleverna i Oxhamns i årskurs åtta en poddserie “Hållplatsen” med sex avsnitt om hållbarhet. I poddserien reder eleverna tillsammans med experter ut vad hållbarhet inom olika områden betyder och hur olika lösningar kan se ut. Poddserien publiceras i vår på vår hemsida och kan användas direkt i undervisningen. 

Regionalt utvecklas mobila klimatlaboratorier där elever tillsammans med sina lärare får låna utrustning för att undersöka och experimentera med bl.a. förnyelsebar energi, koldioxid, kretslopp, fotosyntes och pappersåtervinning. Just nu testas utrustningen av de lärare som är involverade i arbetet med klimatlaboratorierna. Även gymnasierna utvecklar mobila klimatlaboratorier. Gymnasierna piloterar en nätbaserad kurs med klimat- och hållbarhetstema – den första i sitt slag i Svenskfinland. Här står samarbetspartnern Novia för bl.a. produktionen av kursmaterialet. Under våren får gymnasierna besök av Concordia, som berättar vad arbetsgivarsidan förväntar sig av framtidens arbetskraft när det gäller hållbarhetsfrågor. Projekten riktar sig till de svenskspråkiga skolorna, men i april kommer därtill att ordnas en tvåspråkig workshop för representanter i Hem & Skola-föreningar i regionen om bl.a. välbefinnande, trygghet och resiliens. Viktigt, eller hur?

I april samlas regionens alla beslutsfattare i skolnämnd/-sektion, bildningsdirektörer och rektorer under ett regionalt hållbarhetsseminarium. Under seminariet lanseras lärstigarna och färdplanerna, och tas upp på respektive kommuns nämnde-/sektionsmöte. Från och med 1.8.2024 är tanken att lärstigarna och färdplanerna används som en naturlig del i klassrummen. Den 27 april samlas närmare 800 lärare på Sursikbacken för en fortbildningsdag – “Hållbarhetsfestival – frön för framtiden”. Då firar vi allt det fina som gjorts inom satsningen och spänner bågen för fortsättningen. Är du nyfiken på festivalens program? Ta en titt på det via den här länken. 

Varmt tack också till Österbottens tidning som uppmärksammar vårt arbete: “Skolorna satsar på gemensam plan för hållbarhet – 800 lärare ses på Sursikbacken” (bakom betalmur). 

PS. Bilden är från en workshop i februari med elever i årskurs ett i Holm skola. Vi pratade om våra ekologiska handavtryck och hur vi kan vara snälla mot varandra och naturen. Workshopen ordnades som ett samarbete med Skolresurs och Refugium. Vill du hålla en likadan workshop i din skola? I början av april publiceras konceptet i vår materialbank. 

Vi önskar dig ett sportigt och återhämtande sportlov! 

Malin & Pia

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång