Inspirationsdagar!

Den 29 augusti träffades 55 grundskollärare i Gröna stigen vid natursköna Villa Elba i Karleby för att tillsammans med kollegorna i grannkommunerna fortsätta fundera på hur man bygger en lärstig för en hållbar framtid utgående från GreenComp

Nästa dag, den 30 augusti, träffades regionens alla 65 gymnasielärare i Gröna färden vid Villa Elba med samma mål – att tillsammans med kollegorna i grannkommunerna fundera på färdplansbygge med GreenComp som rättesnöre.

Mia Skog (utbildningsplanerare, CLL) höll under båda dagarna i trådarna för fortbildningen om GreenComp samt workshopar om lärstigar och färdplan. GreenComp ger de lärande “…de kunskaper, färdigheter och attityder som behövs för att nå Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen.” Lärstigs- och färdplansbygget behövs för att det blir “jämlikt för alla elever genom struktur och samsyn”. Materialet för fortbildingen och workshoparna samlades i två olika Padlet. Du är välkommen att ta del av materialet för Gröna stigen i denna Padlet och för Gröna färden i denna Padlet.

Under Stigens inspirationsdag berättade kollegorna Sabina Kvarnvik, Thomas Södergård och Jari Niemelä från Vörå kommun med humorn nära till hands om hur lärstigen om hållbar utveckling byggdes i Vörå. Vi fick också en avkopplande stund med andningsövningar ledda av Nina Åbrandt på Yogiska. Under Färdens inspirationsdag hälsade Karlebys bildningschef Ronnie Djupsund oss välkomna och drog paralleller till platsen, dvs. Villa Elbas egna hållbarhetsarbete, som gav en god ton och avstamp för dagen. Fredrik Sandelin (regionutvecklare, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia) berättade om hållbarheten i näringslivet. Han lyfte fram att den gröna omställningen kommer att ge oss betydande förändringar de kommande åren, och att det starkt påverkar kompetensutveckling och arbetsmarknad. Charlotte Elf-Grandin (f.d. lektor vid Helsinge gymnasium) berättade om hur Helsinge gymnasium implementerat sin skolprofil “Global profil”. Läs mer om Färdens inspirationsdag: “Gymnasielärare lär sig tänka annorlunda – “Det vi gör nu avgör hur vi har det om 150 år” (Österbottens tidning, bakom betalmur).

Dagarna väckte många frågor och inspiration. Det betyder att vi igen har kommit vidare på vår gemensamma utvecklingsresa mot en mer hållbar framtid – och fortsätter arbetet! 

P.s. Här nere kan du skrolla genom några bilder från inspirationsdagarna.

/Malin & Pia

Omslagsbild. Mia Skog
Bild 1. Härligt med många lärare
Bild 2. Adele Kujansivu och Thelma Björk (moderatorer)
Bild 3. Fredrik Sandelin
Bild 4. Redo för workshop med GreenComp-kort
Bild 5. Workshopdags
Bild 6. Resultatet från dagarna – fysisk lärstig och färdplan

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång