Klimatlabb och pilotskolor?

Vårterminen har svept förbi, och en hel del har hunnit hända. Sedan Kick-off har Gröna stigens (åk 1-9) och Gröna färdens (gymnasierna) regionala grupper träffats ett par gånger till och två ”klimatlabbsgrupper” (en för Stigen och en för Färden) har börjat klura på hur två mobila klimatlaboratorium ska utvecklas och vilken utrustning labben ska innehålla. För Stigens och Färdens del har diskussionerna vidare cirkulerat kring nästa konkreta steg inom satsningen.

För Stigen handlar det om steg som bl.a. berör: medlemskommunernas egna hållbarhetslärstigar, den gemensamma regionala planen för hållbar utveckling, en öppen materialbank och en poddserie. För Färden i sin tur handlar det om en regional färdplan för hållbar utveckling för gymnasierna och hur en MOOC (Massive Open Online Course) ska byggas. För både Stigen och Färden gäller det även att ställa in siktet mot satsningens slutshow, nämligen en stor fortbildningsdag i samarbete med CLL (stay tuned 😉).

Som i de flesta satsningar behövs även en grund att stå på innan ärmarna kan kavlas upp. Därför har Stigen haft en kartläggning bland alla lärare om lärande för hållbar utveckling och vad som redan görs i undervisningen. Frågeformuläret skapades i samarbete med CLL. I juni sker också en kartläggning för både Stigen och Färden bland rektorerna för att ta reda på hur hållbarhet är synligt i skolornas verksamhet.

Vi har även haft glädjen att få besöka gymnasierna och Stigens pilotskolor (1 per medlemskommun) och lyssna in deras tankar, behov och om vad som redan gjorts och görs kring hållbarhet (vilket är en hel del!). Pilotskolorna kommer att testa, experimentera och workshoppa under satsningen. Vilka är då dessa pilotskolor i Stigen? Jo: Oxhamns skola, Villa skola, Ådalens skola (med Kronoby gymnasium), Bosund skola, Socklot skola och Överesse skola med en pilotklass.

Vi har en spännande höst framför oss, men först, ett avkopplande sommarlov. Tack till alla medverkare under vårterminen! Vi önskar er ett hållbart och soligt sommarlov! ☀️

/Pia & Malin


Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång